maandag 24 juni 2013

Sterren eetfestijn bij Schatteman - Hertsberge

Vandaag was het opnieuw een hoogdag voor ons, we hadden ons opnieuw ingeschreven op de sterren-restodays, dat is een dag waarop je voor een prijsje in een sterren restaurant kan gaan eten. De restaurants die geselecteerd worden moeten minstens 15 op 20 hebben bij de Gault-Milau gids of 1, 2 of 3 sterren hebben bij de Michelin gids. In West Vlaanderen waren er een vijftal restaurants waaruit we een keuze konden maken.  Daar was ook de Zeno bij die we vorig jaar zo leerden kennen. Nu ging onze keuze naar een restaurant waar we nog nooit van hoorden: Schatteman te Hertsberge. Om eerlijk te zijn, de naam sprak ons niet erg aan, veel liever horen we een naam die de geest doet dromen. Dat doet Schatteman dus niet!
Toen we ernaar toe reden vanuit Brugge zagen we reeds dat het kader waar het restaurant zich bevond uitzonderlijk mooi was, een bosrijk gebied verkaveld in dreven die na een lekker maal uitnodigden om te wandelen en zo invloed van spijs en drank te verdoezelen.
In het salon kregen we bij onze zuivere Chardonnay Champagne een overvloed aan amuse-gueules, zeker zo’n 5 verschillende smaak-knetterende niemendalletjes. Zonder grote tussenpauzen werden we bediend van kleine kunstwerkjes zowel culinair als qua uitzicht.
Het drie gangen menu hadden we nog uitgebreid door een gang met morieljes bij te nemen. Zowel Christine als ikzelf hebben ons dat niet beklaagd, elke gang was weer een wonder van verfijning in smaak en beeld. Dit was het moment dat Christine de vergelijking maakte met ons bezoek aan Hertog Jan, het driesterren restaurant in ons eigenste Brugge. De smaken hier waren voller, subtieler én verscheidener dan bij Gert De Mangeleer. Was de smaak van het driesterren restaurant al wat verweerd door de tijd? Wie zal het zeggen, in elk geval beleefden we een subliem moment, ook de afsluitende kaastafel en de versnaperingen bij de koffie waren telkens schitterend.
Van de Gault-Milau gids kregen ze een 15 op 20, van ons een zeer gemeende dank u voor de verwenmiddag…

Een korte wandeling in de omgeving verlengden nog even het geluksgevoel waarop we bevredigd huiswaarts keerden. Bedankt familie Schatteman!

Geen opmerkingen: