donderdag 19 september 2013

vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk
V
andaag heb ik mijn eerste dag vrijwilligerswerk er op zitten. Bijna een jaar terug stuurde ik een mail naar de directie van het psychiatrisch ziekenhuis Onze Lieve Vrouw om me aan te bieden als vrijwilliger. Nu pas kreeg ik antwoord. Samen met uitgebreide excuses, er was iets fout met de wijze van doorsturen van gegevens waardoor mijn voorstel niet bij de betreffende dienst was terecht gekomen, kreeg ik een uitnodiging om eens te komen praten.
Vorige week had ik een gesprek met Berlinde Clicteur de vrijwilligerscoördinator, ze zou mij opnieuw uitnodigen als ze een zicht had bij welke dienst ik zou kunnen helpen. Voorbije maandag 16 september moest Greet De Groote een rondleiding geven aan een groep van Femma (vroeger de KAV). Daar mocht ik mee de rondgang van de kliniek maken met de voorstelling van de verschillende diensten in de kliniek.
Daar is ook de afspraak gemaakt om vandaag donderdag 19 september ’13 mijn eerste interventie te verwezelijken. Met een groep van 12, 3 begeleiders en 9 patiënten, hebben we een stadsspel gedaan. Met een instructie blad moesten de patiënten een aantal vragen beantwoorden op verschillende plaatsen in de stad. Zo hebben we met de bus van het station naar de Kruispoort gereden, daar de kringloopwinkel bezocht, waar de patiënten de openingsuren moesten zoeken en de verschillende specialisaties van het kringloopcentrum.
Een van de patiënten was moeilijk te been en hij zat in een rolstoel. Om de last wat te verdelen heb ik ook geruime tijd de rolstoel geduwd. Hier kon ik vaststellen hoe slecht de voetpaden van de binnenstad Brugge er bij liggen: putten, grote voegen, palen en andere obstructies verhinderden vlot stappen. Bij elke oversteek van een straat was het kunst en vliegwerk om de rolstoel patiënt aan de overzijde te krijgen. Door het ontbreken van hellende vlakken was het telkens een gesleur van jewelste. Bedankt stad Brugge voor deze attracties, het is als een hindernissen parcours in het pretpark.
Nog verschillende punten met telkens een of meerdere opdrachten dienden vervuld te worden. Om tegen 17 uur terug in de kliniek aan te komen.

Moe maar tevreden van mijn eerste dag vrijwilligers werk ben ik naar huis gereden. Vanaf nu zal ik elke donderdag een halve dag iets gaan doen in het psychiatrisch ziekenhuis Onze Lieve Vrouw – Brugge. 

Geen opmerkingen: